Przepisy

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

  • Ścieramy 2 marchewki i łączymy z dwoma plastrami ananasa.
  • W osobnej misce 2 jajka miksujemy z połową łyżki ksylitolu i dodajemy 30g oliwy, 300g jogurtu naturalnego pełnomlecznego Maluta.
  • Do jogurtowej masy przesiewamy 200g mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę soli.
  • Na końcu dodajemy naszą marchewkę z ananasem.

Całość przelewamy do formy, pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach C i oddajemy się uczcie! SMACZNEGO!

Pyszny lekki sernik

Pyszny lekki sernik

  • 1 kg Jogurtu Bałkańskiego 9%tł. Maluta
  • 5 jaj
  • pół szklanki oleju
  • półtora szklanki cukru
  • 3 budynie śmietankowe
  • rodzynki lub brzoskwinie z puszki
  • aromat cytrynowy i cukier waniliowy


Sposób przyrządzania:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej, budynie śmietankowe i jogurt bałkański. Wszystko wymieszać i na koniec dodać piankę ubitą z białek. Dodać aromat. Na blaszce z kruchym ciastem lub warstwą herbatników położyć warstwę (ok. 1 cm) masy jogurtowej, przełożyć cienko pokrojonymi plastrami brzoskwini z puszki lub posypać rodzynkami i przykryć pozostałą częścią masy. Piec długo w temperaturze 180 stopni C.